Hvad Er Obninsk Berømt For

Indholdsfortegnelse:

Hvad Er Obninsk Berømt For
Hvad Er Obninsk Berømt For

Video: Hvad Er Obninsk Berømt For

Video: Hvad Er Obninsk Berømt For
Video: Obninsk (Russia) / Обнинск (Россия) 2024, April
Anonim

Obninsk er en by i den nordlige del af Kaluga-regionen med en befolkning på omkring 100 tusind mennesker. Byens navn blev givet ved navnet på den nærmeste togstation Obninskoe. Historien om dens oprindelse begynder i 1946.

Monument til Kurchatov i Obninsk
Monument til Kurchatov i Obninsk

Atomkraftværk er byens største attraktion

I en lille landsby blev der efter ordre fra Sovjetunionens ledelse oprettet et hemmeligt anlæg, hvor der blev udført forskning inden for kernefysik. Som et resultat af disse arbejder oprettede Sovjetunionen verdens første atomkraftværk, der blev lanceret i 1954. Og den udvidede landsby to år senere fik status som en by. Sådan dukkede Obninsk op.

Mange fremragende forskere, både fra USSR og fra den tyske zone, der var besat af sovjetiske tropper, arbejdede på det hemmelige anlæg "Laboratorium B". Derefter blev det besluttet at bygge på dette laboratorium et atomkraftværk med en uran-grafitreaktor. Den berømte I. V. Kurchatov, og chefdesigner var N. A. Dollezhal.

Obninsk NPP-kapacitet var 5 megawatt. I sammenligning med efterfølgende atomkraftværker, både sovjetiske og udenlandske, var denne kapacitet naturligvis meget beskeden. Men det var det første atomkraftværk i verden! Hun var et eksempel på, hvordan gigantisk atomenergi kan bruges til fredelige formål.

Derudover skulle Obninsk NPP, ud over at generere energi, fungere som en base for videnskabelig forskning og til produktion af forskellige isotoper.

I 1960 modtog Laboratory B et nyt navn: Institute of Physics and Power Engineering. Dets specialister har udviklet en række projekter til atomreaktorer, både til stationære atomkraftværker og til ubåde samt rumkernekraftværker. I dette arbejde blev de assisteret af den uvurderlige eksperimentelle erfaring opnået under driften af Obninsk NPP.

I foråret 2002 blev reaktoren på verdens første atomkraftværk lukket. Dens videre drift blev anerkendt som uhensigtsmæssig.

På nuværende tidspunkt oprettes et museum for atomenergi på basis af dette kraftværk.

Obninsk vartegn

En enorm meteorologisk mast, hvis højde når 310 meter, vil helt sikkert tiltrække byens gæster opmærksomhed. Obninsk History Museum viser udstillinger, der fortæller om livet og livet for de første ansatte i "Laboratory B". Det genskaber også det indre af en typisk stue fra 50'erne. I den nordvestlige udkant af byen ligger Belkino-ejendommen, bygget i det 18. århundrede (mere præcist de overlevende rester af denne ejendom) med en restaureret park og damme. Og i den sydøstlige udkant - Bugry-ejendommen, som er et historisk og arkitektonisk monument fra det 19. århundrede. Institut for Medicinsk Radiologi er også placeret i Obninsk.

Anbefalede: