Hvorfor Det Skæve Tårn I Pisa Falder

Indholdsfortegnelse:

Hvorfor Det Skæve Tårn I Pisa Falder
Hvorfor Det Skæve Tårn I Pisa Falder

Video: Hvorfor Det Skæve Tårn I Pisa Falder

Video: Hvorfor Det Skæve Tårn I Pisa Falder
Video: Det skæve tårn i Pisa 2024, April
Anonim

Det skæve tårn i Pisa er et af de mest berømte vartegn i Italien. Hvert år afviger den fra sin lodrette akse med 1, 2 millimeter. Der er en fare for, at tårnet faktisk kollapser om 40-50 år. Men det er en fejl i designet af det skæve tårn i Pisa, der gør det så berømt og attraktivt for turister.

Det skæve tårn i Pisa og Santa Maria Assunta-katedralen
Det skæve tårn i Pisa og Santa Maria Assunta-katedralen

På trods af at der er mange attraktioner i den italienske by Pisa, fik den sin berømmelse hovedsageligt takket være det berømte skæve tårn. I modsætning til hvad mange tror er det skæve tårn i Pisa ikke en selvstændig struktur, men klokketårnet i katedralen Santa Maria Assunta. Og ifølge den oprindelige plan skulle det stå oprejst og slet ikke falde.

Opførelse af tårnet

Byggeriet på tårnet begyndte i 1173 under ledelse af arkitekterne Bonnano Pisano og Wilhelm von Innsbruck. Kort efter første sal blev opført, opdagede Bonnano, at tårnet var afviget fra den lodrette akse med 4 centimeter. Arbejdet blev stoppet i 100 år. På det tidspunkt, hvor en arkitekt blev fundet klar til at fortsætte tårnets konstruktion (og det var Giovanni di Simoni), var den allerede afvigende fra lodret med 50 centimeter.

I sidste ende var Simoni bange for, at tårnet virkelig ville falde, og efter opførelsen af femte sal forlod han sit job. I 1350 overtog en anden arkitekt, Tommaso di Andrea, opførelsen af klokketårnet. På det tidspunkt havde tårnet allerede vippet 92 centimeter. Arkitekten besluttede at vippe tårnet i den modsatte retning, hvorefter han afsluttede dets konstruktion og rejste et klokketårn på det ottende niveau (i stedet for den planlagte tolvte).

Det er interessant, at på trods af hele tårnets skrå position er klokketårnet installeret helt jævnt. Den indeholder syv klokker, der er indstillet til lyden af syv toner.

Mulige årsager til tårnets fald

Der er flere mulige årsager til tårnets fald: for blød jord, ujævn fundament, grundvand skyller tårnet væk. Der er en version, som arkitekterne helt fra starten designet klokketårns skrå position, men det er næppe pålideligt. Mest sandsynligt forstod tårnets skabere, at de byggede på et ikke meget pålideligt fundament og indarbejdede muligheden for en let hældning i strukturen.

I øjeblikket afviger toppen af tårnet fra centrum med 5, 3 meter og fortsætter med at afvige med 1, 2 millimeter årligt. Bymyndighederne træffer forskellige foranstaltninger for at stoppe tårnets fald: smuldrende søjler udskiftes, og underjordisk arbejde pågår for at styrke fundamentet. Tårnet falder dog stadig.

Forskere har beregnet, at hvis der ikke træffes radikale foranstaltninger, vil tårnet faktisk falde om 40-50 år. Og alligevel er det faldet i det skæve tårn i Pisa, der gør det til en af Italiens hovedattraktioner og tiltrækker tusinder og tusinder af turisters opmærksomhed.

Anbefalede: