Hvor Er Monumentet Til Havfruen

Indholdsfortegnelse:

Hvor Er Monumentet Til Havfruen
Hvor Er Monumentet Til Havfruen

Video: Hvor Er Monumentet Til Havfruen

Video: Hvor Er Monumentet Til Havfruen
Video: Sissel Kyrkjebø - Det er min drøm (Part of Your World from The Little Mermaid) - 1990 2024, April
Anonim

I 1837 komponerede den store danske historiefortæller Hans Christian Andersen den mest rørende og tristeste af sine eventyr - Den Lille Havfrue. Senere blev et monument over en havfrue, der sad på en sten, rejst i hovedstaden København.

Hvor er monumentet til havfruen
Hvor er monumentet til havfruen

Historien om oprettelsen af monumentet

Åbningen af monumentet til Den Lille Havfrue fandt sted den 23. august 1913. Det blev skabt af billedhuggeren Edward Eriksen efter ordre fra grundlæggeren og ejeren af Carlsberg-bryggeriet og den berømte filantrop Karl Jacobsen.

Faktum er, at premieren på balletten Den Lille Havfrue, skrevet af den danske komponist Fini Henriques baseret på Andersens eventyr, i 1909 fandt sted på scenen på Det Kongelige Teater. Ellen Price, troppens førende ballerina, udførte i hovedrollen.

Jacobsen blev fascineret af den smukke danser og bestilte Eriksen til en statue af Den Lille Havfrue under den betingelse, at Ellen Price ville blive hendes model. Men ballerinaen ville ikke udgøre nøgen, og billedhuggerens kone, Eline Eriksen, blev modellen til billedet af Den Lille Havfrue.

Der er en version, der for at skabe billedet af den lille havfrue brugte billedhuggeren stadig ansigtsegenskaberne hos Ellen Price, skønt hans efterkommere hævder, at både ansigtet og figuren af statuen fuldstændigt gentager Eline Eriksen. Imidlertid er alt dette længe ophørt med at have betydning. Det vigtigste er, at Eriksen formåede at skabe et billede af evig femininitet, legemliggjort i den skrøbelige og rørende heltinde i Andersens fortælling.

En bronzestatue på 175 kg og en højde på 125 cm blev doneret til København. De besluttede at installere det på en granitpiedestal ved Langelini-molen. Siden da er det blevet det uofficielle symbol på den danske hovedstad. Den smukke og triste lille havfrue sidder på en sten med en tangkvist i hænderne og længes efter sin mistede elsker.

Den lille havfrue er offer for vandaler

Indbyggerne i København og faktisk hele Danmark elsker deres Lille Havfrue meget. Men på trods af dette bliver monumentet konstant angrebet af vandaler. Tre gange skar de den lille havfrues hoved af og savede derefter hendes højre hånd af. Monumentet blev kastet fra piedestalen, klædt i muslimsk kjole og slør og malet igen mange gange.

Bymyndighederne er trætte af konstant at gendanne statuen. Forslag er blevet udtrykt mange gange om at flytte monumentet et par meter fra kysten, men de er aldrig blevet gennemført.

Og alligevel sidder den Lille Havfrue stadig på sin piedestal. Årligt besøges monumentet af omkring en million turister, for hvem Den Lille Havfrue er hovedattraktionen i København. Mange af dem mener, at statuen giver held og lykke og prøver at røre ved den. Med hensyn til indbyggerne i Danmark selv er de helt sikre: mens den smukke havfrue møder dem i havnen, vil fred og ro herske i landet.

Anbefalede: